Bovag
Hulp nodig?
Kan ik je helpen? Stuur WhatsApp
Bovag
Hulp nodig?
Kan ik je helpen? Stuur WhatsApp

Keuzehulp

Bedrijfswagen kopen, financial leasen of operational leasen?

Als ondernemer is het onmisbaar om een bedrijfswagen te hebben. Maar wat is financieel gezien de slimste optie? Dat verschilt per persoon en per bedrijf. De eerste keuze die je moet maken is die tussen kopen of leasen. Ga je voor leasen, dan sta je voor de volgende keuze: operational of financial lease? Welke leasevorm het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie. Wij zetten de voor- en nadelen per financieringsvorm voor je op een rij.

Scroll naar:

Financial lease
Operational lease
Kopen
Bedrijfsauto kopen: grote investering, wel belastingvoordeel

De eerste optie heeft weinig uitleg nodig: je koopt een bedrijfswagen en bent vervolgens volledig eigenaar. Dat blijf je tot je de bedrijfswagen weer verkoopt. Je bepaalt zelf of je gaat voor een nieuwe bus – met bijbehorende prijs – of kiest voor een occasion waar een lager prijskaartje aan hangt.

Het grootste voordeel van kopen is dat je er belastingvoordeel mee haalt. Welke voordelen zijn dat?

 • Je mag de afschrijving in de eerste 5 jaar aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
 • Je kunt de btw op kosten voor brandstof, parkeren en onderhoud terugvragen.
 • De investering in je bedrijfsauto mag je – net als de afschrijving – aftrekken van je winst.

Uiteraard brengt kopen ook risico’s met zich mee. Je draait bijvoorbeeld zelf op voor de kosten van reparaties en onderhoud. Als je je bedrijfsbus privé gebruikt, moet je bovendien rekening houden met bijtelling. Dit is een belasting die je betaalt als je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je bedrijfswagen rijdt.

Bekijk koopaanbod
Financial lease: afbetaling spreiden, eigenaar van de bedrijfsauto

Bij financial lease koop je een bedrijfsauto op afbetaling. Je leent het bedrag dat je nodig hebt voor de koop bij de leasemaatschappij, en betaalt dit vervolgens in gelijke delen (vaak per maand) af. Over dit bedrag betaal je rente. Het grote voordeel is dat je na de aflossing volledig eigenaar bent van de auto. Financial lease heeft dezelfde voor- en nadelen als het kopen van een bedrijfsauto: je profiteert van belastingvoordeel maar draagt zelf de risico’s voor extra kosten.

De extra voordelen van financial lease zijn dat je niet in één keer een groot geldbedrag neer hoeft te tellen. Zo kun je ook zonder veel eigen geld een bedrijfsauto kopen. Daarnaast is de rente die je betaalt aftrekbaar bij de Belastingdienst. Zo hoef je minder belasting te betalen over je winst. Daar staat tegenover dat de bedrijfswagen, totdat je die volledig hebt afgelost, eigendom is van de leasemaatschappij. Betaal je niet, dan kan de maatschappij je bedrijfswagen verkopen.

Bekijk financial leaseaanbod
Operational lease: weinig risico, geen belastingvoordeel

De laatste gangbare optie om een bedrijfsauto te rijden, is operational lease. In deze leasevorm huur je de bedrijfswagen voor van tevoren afgesproken periode en lever je hem na afloop van het leasecontract weer in. De leasemaatschappij regelt randzaken zoals wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties. Je loopt daardoor zelf weinig risico. Het enige wat je hoeft te doen is de bedrijfswagen rijden en het maandbedrag betalen.

Een mogelijk nadeel van operational lease is dat je de bedrijfsbus niet op kunt nemen in je bedrijfsbalans. De belastingvoordelen die je hebt bij kopen of financial lease vallen hiermee weg. Daar staat tegenover dat je niet zelf hoeft te investeren in een bedrijfsauto en tijdens de leaseperiode geen onverwachte kosten krijgt. Hierdoor is operational lease financieel gezien de meest zekere en voorspelbare optie.

Bekijk operational leaseaanbod
Wat is de beste keuze?

Of je kiest voor kopen of één van de leasevormen, hangt volledig af van je eigen situatie. Je kunt de volgende vragen in gedachten houden bij het nemen van een beslissing:

 • Hoeveel geld heb je ‘over’ om te investeren in een bedrijfsauto?
  • Als je de investering aankunt en daarna nog geld overhoudt in je bedrijf, is kopen een goede optie.
  • Heb je het geld nu niet liggen of wil je het ergens anders in investeren, dan is financial of operational lease makkelijker.
 • Hoe lang wil je de bedrijfswagen rijden?
  • Ben je van plan om 10 jaar dezelfde bedrijfsauto te rijden, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met koop of financial lease.
  • Heb je liever om de 5 jaar een nieuw model, dan is operational lease verstandiger.
 • Wil je de bedrijfsauto inrichten naar eigen wens?
  • Met koop of financial lease word je eigenaar van de auto, en ben je vrij om hem zelf in te richten zodat hij past bij jouw werkzaamheden.
  • Met operational lease moet je de bedrijfsauto na de leaseperiode weer in dezelfde staat teruggeven aan de leasemaatschappij.
 • Kun je financiële risico’s van onderhoud en reparatie dragen?
  • Bij koop en financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
  • Bij operational lease kom je nooit voor verrassingen te staan, omdat de leasemaatschappij het onderhoud betaalt.
Kopen, financial lease en operational lease bij Eurocars

Eurocars bedrijfswagens is de eerste aanbieder in Nederland die kopen, financial lease en operational lease onder één dak heeft met alles op voorraad. Bij ons kun je voor elke bedrijfsauto zelf kiezen of je die wilt kopen of leasen. Weet je nog niet welke optie het beste is in jouw situatie? Dan denken onze adviseurs graag met je mee. Bel 088 - 700 1828 om een afspraak in te plannen of kom langs bij onze vestiging in Geldrop.